Förväntningar

Har hört sägas att låga förväntningar ofta är ett hinder för många vad de ska uppnå osv. Om man inte förväntar sig att uppnå något så lär man heller inte kunna förvänta sig att uppnå det. Visst kan man uppnå saker utan förväntningar, men det är nog betydligt svårare. Kanske är det rädsla för besvikelse som gör att man inte vågar ha förväntningar? Det är något som jag tycker syns ofta när man pratar med någon, läser på FB eller olika bloggar, att besvikelser ofta beror på förväntningar som inte uppfylls. Ofta är de då förväntningar som man har på någon annan som partner, kompis, syskon, föräldrar osv. Man önskar och förväntar sig något av sin partner, så händer eller sker det aldrig eller denne visar intresse för helt andra saker. Det verkar även vara lättare att ha förväntningar på andra än på sig själv, kanske är det så att man står sig själv närmast och man liter inte på att man kan ha förväntningar på sig själv utan att göra sig själv besviken? Jag tycker i alla fall att man ska respektera både sina och andras förväntningar i den mån det går.

När det gäller ens egna förväntningar på sig själv så kan man bygga upp dem steg för steg, genom att förvänta sig något litet, leva upp till det och sen förvänta sig något större och leva upp till det. När det gäller förväntningar på andra så kan man kanske inte göra så mycket. En del visar i längden att man inte kan förvänta sig något av dem och då är det bara att inse att det är så. När det gäller andras förväntningar på en själv så kan man i alla fall göra sitt bästa genom att göra det man säger att man ska göra, hålla löften osv. Samtidigt ska man ju inte göra något bara för att någon annan förväntar sig det, om det nu är något som man absolut inte vill eller kan göra. Men, då gäller det att vara tydlig och förklara det på ett bra sätt i stället för att göra som så många gör, att sticka ner huvudet i sanden som en struts och hoppas att ingen märker något. Helt ärligt så märks det så gott som alltid och i ett annat än strutsens perspektiv så ser det rätt löjligt ut att stå där med huvudet i sanden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge