Facebook och bilder

Nu i dagarna har det cirkulerat en text som man uppmanas att dela i sin status, för att knacka ihop ett eget avtal om vad som gäller ens bilder. Tänker inte orda mer om det för den som vill ha mer information kan hitta det hos Karin.

Däremot tänker jag skriva lite om tankarna kring det här med bilder som kanske delas hit och dit. Många verkar styras av rädslan att någon ska ”sno” deras uppladdade bild och försvarar den med näbbar, klor och hammare. Det blir lite som att simma mot strömmen i och med att facebook är en plattform som är tänkt för interaktivitet och delningar mellan medlemmarna. Istället för att försöka gå mot strömmen och låta rädslan styra så tycker jag man ska stanna upp, tänka till och fundera över om man inte kan dra fördel av det här, åka med strömmen och dela med passion.

Hur som helst, har man bilder så har man ofta en speciell relation till bilden. Endera att man tagit den själv och den blev lyckad,  annars kan det vara motivet som man har en anknytning till och som gör att bilden får ett värde. Det kan dessutom vara en aktivitet på bilden som man gillar, som ger bilden dess värde. Den som sen väljer att ”sno” eller dela bilden gör det för att även denne ser samma värde i bilden. En sådan sak tycker jag man ska se som positiv, att ens bild har ett värde som gör att andra vill ta del av och sprida den vidare.

Genom att välja att simma med strömmen så kan man vara lite strategisk i sitt val av bilder som man laddar upp. Välj bilder du gillar, som du kan stå för och som kan bygga ”ditt varumärke”. Är du en bra fotograf så får du gratis marknadsföring i och med att andra gillar och delar dina bilder. Kanske har du en hobby eller ett företag där du tillverkar något, t.ex. prydnadssaker. Ta fina bilder ladda upp och låt andra dela… gratis marknadsföring. Har du ett intresse, sport, jakt, vad som helst. Ta lite fina bilder, ladda upp och låt folk dela. Det kan sätta dig i samband med ditt intresse. Han som håller på Leksand och är på alla matcher, hon som älskar hästhoppning och både gillar att tävla och sitta i publiken. Vem vet, det kanske kan leda till nya vänner med samma intresse. Eller att din hobby kan bli en sidoinkomst eller ditt företag. Tänkt till vad du vill och dra fördel av styrkan med sociala medier.

För att det här ska fungera och ge dig en fördel så måste det vara en tydlig avsändare på det som delas. Fixa en vattenstämpel med ditt namn och gärna en länk till din hemsida/blogg. Tar man det ett steg längre så kan man ha en unik URL (länk) som man använder i vattenstämpeln på bilderna. Så kopplar man länken till en tracker som visar hur många som faktiskt knappar in din URL och använder den. Därigenom kan man mäta effektiviteten i att dela bilder. Går säkert att göra på fler sätt, enklare eller svårare, det är mest upp till din kompetens.  En annan sak, välj att ladda upp bilder med en låg upplösning som bara duger på webben. Då slipper du oroa dig för att någon trycker upp bilderna och använder i andra ändamål, om du nu skulle vara den oroliga typen.

Delad glädje är dubbel glädje!

4 reaktion på “Facebook och bilder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge