Den försvunna boken

För några år sedan lånade jag ut en bok och sedan dess har jag inte sett röken av den, inte förrän igår. Hade faktiskt tänkt att köpa boken igen för den är riktigt bra och tål att läsas flera gånger, men nu när jag fick tillbaka den så behöver jag inte köpa någon ny. Kanske läge att mikrospara samma summa som en bok kostar?

Boken heter Personality Plus och är skriven av Florence Littauer, undertiteln är ”Hur du förstår andra genom att förstå dig själv” (fast på engelska då för boken är på engelska). Boken handlar om personlighetstyper och det finns även ett test där man kan få fram vilken personlighetstyp man är själv. Boken är en aha-upplevelse samtidigt som den kan vara lite irriterande, för att den vet saker och egenheter om en som man trodde man var själv om. Fast nu vet jag… det hör till min personlighet.

Kortfattat kan man säga att det finns fyra olika personlighetstyper och man är endera någon av dessa, eller en blandning. Personlighetstyperna (med en kort beskrivning från mig) är:

Sanguinisk:Kort sagt en person som är utåtriktad och gillar att stå i centrum, det händer alltid saker och ibland är det svårt att passa tider eller hitta tillbaka till bilen på den stora parkeringen.

Kolerisk: Den naturlige ledaren, pekar med hela handen. Ganska bestämd och anser sig själv ha rätt.

Melankolisk: Strukturerad eller skapande. Det här är en person som har kryddburkarna i bokstavsordning och ett välskött hem med var sak på sin plats. Kan även om jag förstått det rätt vara en person med mindre ordningssinne, men som är väldigt kreativ och använder strukturen som en skapande process. Musik, konst och allt vad det nu kan vara.

Flegmatisk: Lung, väldigt lugn, flyter mest med och betraktar omvärlden. Lite som Ferdinand som sitter under sin korkek och luktar på blommorna. Kan även vara väldigt fokuserad och hängiven och blir inte lätt uttråkad.

Själv hör jag till den sistnämnda typen, men har lite delar från alla. Försöker dock i och med min medvetenhet att jobba på att utvecklas och få de bästa delarna från alla fyra personlighetstyperna.

Helt klart en bok man ska läsa, dels för att få en aha-upplevelse och förstå sig själv, men också för att få en annan förståelse för andra. Istället för att irritera sig på den där personen som alltid glömmer en avtalad tid så kan man kanske lära sig att det ligger i den personens natur, att det inte är något som sker av respektlöshet? Samtidigt kan man ju lära sig varför någon tycker att det är väldigt viktigt att rullen med toalettpapper sitter åt rätt håll….

6 reaktion på “Den försvunna boken

  1. Men hu, säg inte så! Paranoida jag kommer aldrig våga använda den appen nu :-O Har iofs en för trög telefon för att sånt där ska funka, lika bra köra via datorn. Men nog finns det många som fuskar med vabbandet, det tror jag nog, även om de flesta nog är ärliga och skötsamma :)

    Jag är nog oxå den fjärde personligheten utav de du listade här i inlägget. Det är kul med personlighetstester. Särskilt när man känner att de stämmer :)
    Camilla nyligen inlagt…VAB-appMy Profile

  2. Hej! Spännande! Sånt gillar jag. Psykologi är spännade. Det finns så många olika teorier dock. Jag tillhör den sanguinistiska personligheten med bitar från den melankoliska och koleriska isåfall. Jag tror att man kan ha delar från flera? Sv: Ja jag ska försöka kurera mig bäst jag kan, piggare idag men hostan håller sig envist kvar. Hurskurs tips mottages tacksamt. Ha en fortsatt fin lördag! hälsningar från mig å king
    Areyanna nyligen inlagt…Huskursrecept mot förkylning<3My Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge