Få ihop pengar innan jul

Idag är det en 12 december och det är mindre än en vecka kvar till julafton. Julhelgen kan ofta vara en dyr helg med extra utgifter när det gäller mat, julklappar och ledighet. Att sedan julafton alltid inträffar den 24 december bidrar inte till att göra allt lättare. Ligger man tajt till i ekonomin så är det kanske lite tomt i plånboken fram tills lönen kommer, förhoppningsvis på fredagen innan jul. Sen blir det jäktigt att hinna med allt när ”alla” ska ut i affärerna samtidigt under helgen. jag tänker därför sammanställa några tips och tankar på hur man kan få ihop ekonomin de här dagarna som är kvar innan jul.

Det absolut bästa är att få in nya friska pengar, så man slipper ta allt för mycket av lönen när den kommer. Ofta har man en massa saker liggande som man inte använder, saker som kanske legat sedan förra året eller längre till ingen nytta. Kanske den där julklappen som man inte riktigt gillade? Sälj! Ett bra sätt att få in mer pengar är att sälja något som man redan äger, för att frigöra kapital. Nu i december finns det också ganska mycket köpare som är på hugget så kan gå snabbt att sälja. Sälj ditt objekt där det finns många potentiella köpare. Kanske finns det någon lokal loppmarknad nu i helgen där man kan stå och sälja saker? Mindre saker som är lätta att skicka kan man med fördel sälja på Tradera, lägger man upp en auktion som varar i tre dagar går det ganska snabbt att bli av med det mesta, buden brukar ändå komma på slutet så jag tror inte det är bättre med längre auktioner än så. Är man snabb ut med auktionerna så är sakerna troligtvis sålda redan i helgen och pengarna finns på kontot i början av nästa vecka. Större saker som inte  är lämpliga att skicka säljer man med fördel via Blocket. Har man bra pris och sakerna är efterfrågade så säljer man ofta inom ett eller ett par dygn. Pengar innan helgen om man har tur.

Har man inget att sälja, men man vet med sig att man får in pengar så det räcker när lönen kommer så kan man ta ett mindre lån för att få tillgång till pengarna tidigare. Att låna till konsumtion är dumt, det ska man inte göra då man bara skjuter problemet framför sig. Handlar det däremot om att tillfälligt få tillgång till pengar som man sedan betalar tillbaka när lönen kommer, då kan det vara helt ok. Ofta har man kanske en vän eller en släkting som man kan låna av, om nu inte dom också behöver pengarna själva till jul. På en del orter finns det en pantbank, dit kan man gå och lämna in något av värde, som säkerhet för ett lån som man sedan betalar tillbaka när man får in pengarna man väntade på. Ännu ett alternativ kan vara att vända sig till Trust Buddy där kan man låna upp till 5000 kr ”gratis” i 14 dagar. Perfekt om man avser att betala tillbaka pengarna inom den tiden. Trust Buddy fungerar så att ”vanliga” människor som har pengar över kan sätta in pengar för utlåning, som andra ”vanliga” människor som behöver, kan låna. Helt ok om man använder det på rätt sätt, bara man ser till att betala tillbaka lånet innan det börjar kosta pengar!

Så ska jag berätta en hemlighet: Det blir jul även nästa år! Får man lov att pussla med ekonomin i år, så har man troligtvis pusslat med ekonomin vid jul tidigare år. Sannolikheten är också att man får pussla med ekonomin till jul även nästa år. Men, man kan även ta tag i problemet och göra något innan det blir jul. Ett enkelt sätt är att öppna ett extra ”julkonto” på sin bank, dit gör man sedan en automatisk överföring varje månad när lönen kommer. 300 kr från januari till november blir 3300 kr vilket säkert är välkomna pengar vid den här tiden nästa år. Har man inte råd med 300 kr per månad så väljer man ett mindre belopp, har man råd med mer så väljer man ett större belopp, enkelt eller hur? En annan grej, när man ändå håller på att planera ekonomin inför nästa jul är att göra en budget. Då får man mer koll på vilka pengar som kommer in och flödar ut varje månad. Uppdaterar man budgeten lite varje månad under året så får man med det mesta som går att förutse och siffrorna blir ganska överensstämmande med verkligheten. Själv använder jag SmartBudget, en tjänst på nätet som jag tycker fungerar riktigt bra. Tjänsten är gratis att använda men det finns även en betalversion för den som vill ha fler funktioner. Jag budgeterar bara återkommande utgifter som kommer på räkning, boende, försäkringar, telefon, sparande osv. Däremot har jag inte med mat, kläder nöjen och sådant i budgeten, i och med budgeten så vet jag ändå varje månad vad som blir över efter att de fasta utgifterna är betalda. Resten kan jag göra vad jag vill med… äta eller roa mig…  På det viset blir det inte så tråkigt med budget, samtidigt som man hela tiden vet vad man har råd med.

Långt inlägg, men det är som sagt inte långt kvar till jul :)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge