Att se möjligheter

Som entreprenör ser man oftast möjligheter istället för svårigheter och många av dessa möjligheter finns i just svårigheterna om man vänder på dessa. Det handlar bara om att tänka på ett annat sätt för att se möjligheterna. Kan inte säga att det gäller att tänka rätt, för vad som är rätt varierar från person till person och tillfälle till tillfälle.

Exempel. Just nu sprids ett budskap i sociala medier att 289 000 ungdomar saknar bostad. Alltså det finns en massa ungdomar som bor hemma och vill flytta hemifrån, men det finns en svårighet att hitta bostad till ett rimligt pris. Som vanligt vill man att ”någon” ska göra något åt saken och här har man sin tilltro till politikerna. Det om något känns lite som att tro på tomten… :) Men visst, politiker kan göra en hel del, som till exempel att underlätta och förenkla för entreprenörer och företagare. I slutänden är det ändå dessa som kan skapa en förändring när det gäller bostäder, jobb osv.

Svårigheten är alltså för ungdomar att hitta bostäder som dessutom inte kostar skjortan. Det finns med andra ord en efterfrågan och en möjlighet att erbjuda denna marknad bostäder till ett rimligt pris, något som går att göra på flera sätt.

Tidigare i år blev det möjligt att bygga något som kallas för Attefallshus. Ett litet hus på max 25 kvadrat som man bygger på sin egen tomt. Det behövs inget bygglov, men man måste göra en bygganmälan något enklare. Låt säga att man bor i ett område med stor efterfrågan på bostäder, dessutom har man så pass stor tomt att man utan problem kan bygga ett Attefallshus, som man sedan hyr ut. Då har man löst en del av bostadsbristen samtidigt som man har skapat en tillgång som ger en extra inkomst åt en själv. Om man gör en väldigt förenklad kalkyl där man antar att det lilla huset kostar 500 000 kr att bygga, samt att den som hyr är beredd att betala 4000 kr per månad, så ger det 48 000 kr in per år. Det är en avkastning på 9,6% om året på investeringen om 500 000 kr. För tillfället finns också skatteregler (kanske ändras med rådande regering) där man får ha hyresintäkter på upp till 40 000 kr per år på privatbostad utan att behöva betala skatt på dessa Utöver det får man göra ett schablonavdrag på 25% på hyresinkomsten, vilket gör att man kommer upp i 50 000 kr som man får ha i skattefri hyresintäkt. Känns som att politikerna i det här fallet har tänkt till i rätt riktning för att lösa bostadsbristen.

Har man inte möjlighet att bygga Attefallshus kan det kanske vara värt att börja kolla runt efter lämpliga objekt på bostadsmarknaden, som går att köpa till rimligt pris så det går att hyra ut utan att det blir en månadskostnad som drar iväg.

Tittar man på inkomsten man får från att hyra ut ett hus så är det en tillgångsbaserad inkomst, en inkomst som tickar in så länge som hyresgästen bor kvar och sköter sina betalningar. Går man efter antagandet i exemplet så är det 4000 kr i månaden. Skulle det göra skillnad? Klart det gör… Det kan bli en eller ett par bra resor om året. Eller fyra dagars arbetsvecka och lediga fredagar… Tar man det gånger tre så blir det 12000 kr per månad, det är tillräckligt för att ersätta dom villkorade skyddsnät som finns, a-kassa, sjukpenning och vad det nu kan vara, för där finns ju ett tak som gör att man inte får så mycket mer än så.

Möjligheter finns, det gäller bara att se dessa istället för svårigheterna.

 

3 reaktion på “Att se möjligheter

  1. Vore ju absolut toppen att komma på nåt som genererar pengar utan att man själv behöver göra så mycket. Ja, förutom en uppstartsinsats då kanske som i ditt exempel att bygga ett Attefallshus :)

    Men ang bostadsbristen så funderar jag ibland hur de tänker de som bygger. När jag bodde i Kista skulle de bygga studentbostäder där. Studenter är ju sällan de med tjockast plånböcker som vi alla vet. Men de byggde lägenheterna med handduksvärmare, inbyggd mikrovågsugn och andra bekvämligheter så hyran blev hyfsat hög. Blev ett ganska begränsat urval bland studenterna som hade möjlighet att hyra in sig där :/
    Camilla nyligen inlagt…Gästimporterat godisMy Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge