Spara och slösa

Det skrivs en hel del om att spara om man kikar runt lite på Internet. Och sparar man inte så slösar man? Eller?

Att spara handlar egentligen om att ta sitt begränsade ekonomiska utrymme och begränsa det ytterligare under en period, för att senare kunna använda denna sparade hög med pengar till något förutsett eller oförutsett. Man sparar så man inte står på bar backe när pannan eller bilen går sönder, eller så vill man unna sig sol när det är vinter och så åker man på en resa.

Om man inte har dom ekonomiska förutsättningarna för att spara, dvs. ta en del av lönen och sätta undan varje månad, så kan det se rätt omöjligt ut. Att spara sig ur en dålig ekonomi kan vara som att försöka bromsa sig ur en uppförsbacke. Visst, man kan fortsätta stirra sig blind på utgiftssidan och ta bort allt utom det precis nödvändiga. Men det har sina begränsningar och fokus blir att förminska ekonomin tills man hamnar på noll.

Tänk om man istället vänder på steken och istället för att enbart försöka rätta munnen efter matsäcken så försöker man istället rätta matsäcken efter munnen. Vill man ha blodpudding eller oxfilé till lunch? Istället för att förminska ekonomin, kan man expandera den? Kan man lära sig något nytt, som kan ge en högre inkomst? Kan man tänka om och göra något annorlunda, för att erbjuda marknaden ett mervärde och en fördel som sedan kan ge en själv ekonomiska fördelar? En del tänker att man måste uppfinna något som inte finns förut, för att fylla ett behov som ingen visste fanns. Men ta musiken som exempel, från början var det något man avnjöt live. Med tiden kom LP-skivor, som utvecklades till CD-skivor, som fick ge vika till förmån till digitala filer, som nu näst intill ersatts av strömmande media. Fortfarande musik, men ett annat sätt att förpacka och distribuera den. Så, vad gör man idag som man kan göra annorlunda i morgon?

Kan man dra fördel av förändringar, eller är det den som är envisast och starkast som håller kvar vid det gamla som vinner? Med Facit i hand så är det osannolikt att jag sitter och skriver det här på en skrivmaskin… Sannolikheten är däremot större att jag skriver på en dator. Någon lär ha sagt att det är inte längre starkast som vinner, utan den som är snabbast att anpassa sig till förändring. Och visst känns det mer spännande med en expanderande ekonomi som öppnar upp för möjligheter istället för en förminskad ekonomi som stänger igen och utesluter möjligheter? Kanske är det så enkelt som att tänka om? Om jag hade, då skulle jag… och låta det bli en drivkraft för förändring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge