Om man ändå gör det?

IMG_4749

Om man ändå gör något, så tycker jag att det är smart att dra fördel av det så mycket som möjligt. Kan ta den här bloggen som exempel, tiden det tar att sköta den och skriva inlägg år åt oavsett så därför väljer jag att nyttja tiden maximalt till min fördel.

 • Bloggen ligger på min egen domän så jag bygger ”mitt namn” istället för att bygga någon annans (bloggportals) namn.
 • Annonser. Är man på en portal så är det någon annans annonser, någon annan får pengar i sin ficka för eventuella annonsintäkter som kommer från de inlägg man själv skrivit. På egen blogg med egen domän kan man köra utan annonser, eller så lägga in annonser och dra fördel av det. Det är ju ändå annonser så gott som överallt på nätet, så om man har några på sin blogg ställer inte till upplevelsen så mycket.
 • Valfrihet. Äger man domänen och har sin blogg på server eller webbhotell så har man full kontroll över sitt material. Vill man flytta så är det ganska enkelt att göra det. Det har ju hänt mer än en gång att bloggportaler ändrat villkoren för bloggare som sedan valt att flytta och fått problem med att ta med redan skapat material. Själv har jag bytt webbhotell vid några tillfällen och det är inga problem alls att byta när man kör samma plattform före och efter bytet (WordPress i mitt fall).
 • Inlägg som man skrivit ”förr” lever kvar i sökmotorerna och genererar trafik och ibland intäkter under lång tid. Har själv inlägg som är skrivna för flera år sedan som drar många besökare per dag. En del i kombination med relevant annonsering ger också intäkter med jämna mellanrum
 • Har man en liten blogg med få besökare så kan man inte räkna med att intäkterna blir så stora, men det bör inte vara några större problem att täcka kostnaden för webbhotell och domän med intäkter från annonsering.

Så när det gäller tiden för att blogga så försöker jag behålla alla, eller så många fördelar som möjligt för mig själv.

Motion är en sån där grej där det kan vara svårt att hitta tid. Själv gör jag så att när jag motionerar (går eller springer) så brukar jag lyssna på ljudbok eller inspirerande inspelade seminarier som man kan lära sig något av. Endera för att utvecklas som person, eller som entreprenör. Men det beror ju på vilka intresseområden man har, oavsett är jag säker på att det går att hitta något som passar. Finns inte tiden eller lusten att motionera och lägga specifik tid på det så kan man alltid hitta vardagsmotion. Ta trappan istället för hissen, parkera bilen längre bort på parkeringen så man får gå lite extra. Eller varför inte skicka undan kontorsstolen en stund och göra ”jägarvila” (sitta utan stol).

Restid. Jag åker oftast bil om jag ska någonstans. Men, brukar försöka använda tiden väl. Lyssnar även där på något givande som ljudbok, inspiration eller utbildning. Brukar också göra saker samtidigt, som handla när man åker från jobb och liknande, så man slipper åka extra.

TV. Det tittar jag inte alls på för det är nog tidstjuven nummer ett för många. Några timmar här och några timmar där… Kraftigt vinklade reportage eller något man ska glo på för att vara en passiv mjölkko för reklamen. Nä, har klarat mig utan TV länge och saknar den inte alls. Tittar man två timmar varje dag så motsvarar det ca 12,5 % av ens vakna tid. Jobbar man dessutom heltid så motsvarar dom där två timmarna 25 % av ens fria tid. Det är tid som kan användas till otroligt mycket annat. Men gillar man TV så är naturligtvis det ok, men man kanske kan nyttja TV-tiden mer till sin förmån? Vika tvätt och stryka skjortor samtidigt?

Själv kör jag med strykfria skjortor så slipper även tiden med strykjärn. Gillar också att diskmaskinen gör grovjobbet i köket. Solvärme och luftvärmepump underlättar för värme och varmvatten så att det fortfarande är ekonomiskt att ha en hög standard med go värme och varmt vatten. Eldar med ved ibland, men ser man till alternativkostnaden så kostar det ibland mer än det smakar. Samtidigt, är jag ändå hemma så kan jag göra en brasa och spara några kronor på elen.

Gissar att listan kan göras lång på hur man kan effektivisera sin vardag. Hur brukar du göra? Kom gärna med lite bra tips!

 

 

En reaktion på “Om man ändå gör det?

 1. Ja, det där med tv tar verkligen mycket tid, om man nu vill. Själv hinner jag inte se så mycket tv nuförtiden. Det blir kanske 4 timmar/vecka, max! Ser tex Realitystjärnorna på godset bara för den där Gunilla Persson. Men jag kan se avsnitten på Viaplay och så slipper jag reklamavbrotten, yey! Så där sparar jag en kvart av mitt liv :P

  Annars vet jag inte riktigt vad jag gör för att effektivisera vardagen. Eller jo, ibland kör jag lite träning medan jag ser på tv. Jobbar med hantlarna, gör situps o liknande :)

  Vad blir det för gofika för dig i helgen måntro? :)
  Camilla nyligen inlagt…Finally Friday!My Profile

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge